Használt cella halom

Mikor pár éve az öreg notebookjaim bontott celláival kísérleteztem vegyes tapasztalataim voltak. Akkor még nem gondoltam volna hogy ennyire belelendülök az öreg lítium akku bontásba és a kitermelt cellák tesztelésébe.

A történet úgy kezdődött hogy állandóan szembe jöttek velem az interneten a jóval előttem járók DIY PowerWall megoldásai bontott cellákból. Nálam az Ali-ról vásárolt új 3Ah-ás cellák 2€-be kerültek. Összehoztam belőlük kétszer 20P14S-es 3kWh-ás akkupakkot.

De mi van akkor ha tudok venni 1€-ért 2,2-2,5Ah-s használt cellát, ami még az eredeti kapacitása közelében van. Kis kutatás után rábukkantam egy fórumra ahol volt egy “Li-ion cells cycle ageing” című téma, pont nekem szólt. Van ott egy srác aki épített egy kütyüt ami ciklikusan feltölti majd kisüti a cellát és grafikonon rajzolja a paramétereket. 4,1-3,3V közötti tartományban 1A tölti és 2,5A-al meríti a cellákat, nagyon sok márkát és típust letesztelt már.

Lghg2 3000mAh 20A Discharge Lithium Ion Battery 18650 BatteryA legelején bontott régi notebook cellákkal kísérleteztem. Voltak jók, rosszak, közepesek, de nagyon nehéz volt azonos vagy legalább 5%-on belüli kapacitású cellákat találni. Elkezdtem az Aliexpress/Ebay-en kutakodni. Természetesen Ár/Kapacitás alapján keresgéltem és rendeltem pár darab cellát tesztelésre. A legelején kudarc volt az egész, kamu cellák mindenhol. Próbálkoztam LiFePo4 cellákkal is, amikor megérkeztek látszott rajtuk hogy bontott cellák. A terhelési tesztek alatt pár darab fel is fújódott és elvesztette a kapacitását. Ezekből építettem egy 12V-os akkupakkot, működik de ki tudja hány ciklus volt már a bontott cellákban, talán írok róla majd egy cikket.

Megelégeltem az olcsó cellákat és úgy döntöttem hogy egy elektronikai alkatrészekkel foglalkozó e-shopból rendelek.
Az első komolyabb  befektetés a tapasztalatszerzéshez 30 darab LGHG2-es cella volt darabonként 5€-ért.
Ezek nagyon durva cellák voltak akkoriban. 18650-es 3Ah kapacitás, 20A terhelhetőség, viszont 500€/kWh volt a bekerülési költsége. 12 darabból építettem egy 120Wh-ás referencia akkupakkot. Az unokaöcsém Quarjának 12V-os ólom aksiját helyetesítettem vele. Sajnos ott nem vált be mert annyira bírja a strapát hogy a Quad motorja állandóan túlmelegedett és kikapcsolt a túlterhelés védelem. Viszont lenyűgözött a akkupakk teljesítménye.

Pár éve mikor még csak kacérkodtam a gondolattal hogy akkupakkot építek a napelem rendszerhez. A lítium akkuk ára az egekben volt, konkrétan 500€/kWh árban mozogtak. Azonnal az jutott az eszembe hogy ugyan úgy fogok járni velük mint a napelemekkel, mire megépítem addigra a piaci ár alá megy a barkács bekerülési árnak. Akkoriban az ólmos szolár akkuk ára 200€/kWh közelében mozgott, persze nagy hátrányuk hogy 50%-os DoD (töltés-lemerítés) ciklus mellet 2-3000 ciklus az élettartamuk. Számolgattam jobbra-balra, de úgy gondoltam hogy az ólom akkuknak már nincs jövője. Ekkor az LG piacra dobta az LG RESU házi akkupakk sorozatát. Majd a konkurencia is színre lépett Pylon, BMZ, stb. Mindegyik 500€/kWh körüli árban árulta az energia tároló egységeit. Igaz ezek már kulcsrakész megoldások voltak, BMS, monitoring, modularitás.

Ekkor döntöttem el hogy
“Na ilyesmit kell építeni fele ennyiért”.

Ebben a szekcióban a témában szerzett tapasztalataimról szóló cikkeket olvashattok majd. Lesznek grafikonok, képek arról hogyan bénáztam a prototípusokkal, vásárláskor milyen mellényúlások voltak, stb.

PylonTech_2.4kWhBMZ Energy Storage 10kWhLG_Chem_RESU_10kWh_48V

Rendszer mobil info