Használt cella halom

Mikor pár éve az öreg notebookjaim bontott celláival kísérleteztem vegyes tapasztalataim voltak. Akkor még nem gondoltam volna hogy ennyire belelendülök az öreg lítium akku bontásba és a kitermelt cellák tesztelésébe.

A történet úgy kezdődött hogy állandóan szembe jöttek velem az interneten a jóval előttem járók DIY PowerWall megoldásai bontott cellákból. Nálam az Ali-ról vásárolt új 3Ah-ás cellák 2€-be kerültek. Összehoztam belőlük kétszer 20P14S-es 3kWh-ás akkupakkot.

De mi van akkor ha tudok venni 1€-ért 2,2-2,5Ah-s használt cellát, ami még az eredeti kapacitása közelében van. Kis kutatás után rábukkantam egy fórumra ahol volt egy “Li-ion cells cycle ageing” című téma, pont nekem szólt. Van ott egy srác aki épített egy kütyüt ami ciklikusan feltölti majd kisüti a cellát és grafikonon rajzolja a paramétereket. 4,1-3,3V közötti tartományban 1A tölti és 2,5A-al meríti a cellákat, nagyon sok márkát és típust letesztelt már.

Egy ciklus kb. 4 óra tart, ami naponta kb. 6 ciklus, szóval a srácnak 600 ciklus több mint 3 hónapig tart, és hogy ezeket az adatokat ingyen megosztja, le a kalappal előtte, mert nem kis munka van benne az egyszer biztos. Itt van egy a sok közül.

panasonic PF

Ez például egy Panasonic PF ami 2,9Ah-s. 4,1-3,3V-os tartományban 2,5A mellet az legelején 2000mAh körül lehetett belőle kivenni energiát. 600 ciklus után még mindig ki lehet belőle venni 1700mAh-t ami az első 2Ah-nak a 85%-a. Ha érdekel lementettem PDF-be az fórum bejegyzés, nehogy elvesszen az idő sodrásában.

Na és itt kaptam vérszemet :D. Ez a grafikon nagyon lineáris. Szóval 1200 ciklus után az eredeti kapacitás 70%-a megmarad? A való életben ennél sokkal kevésbé vannak terhelve a jól megépített DIY PowerWall-ok. Hisz egy 20P-s modult nem terhelsz 2,5*20=50A-al , legalábbis ha normálisan használod, mert egy 20P14S pakk-on átlag 50V és 50A mellet ez 2,5KW terhelés. Egy ekkora terhelésre viszont nem 20P-s modult építesz hanem 40-80P-t. 

Ezután az eszmefuttatás után elkezdtem keresni az E-Bay-en használt cellák után. Találtam is egy holland garázs céget akik ezzel foglalkoznak. Papíron a bontott cellát 1A-al feltöltik majd 1A-al lemerítik és filccel ráírják a cellára a lemért kapacitást. Rendeltem kezdetnek 100 darabot. Persze rögtön le is teszteltem őket hogy tényleg hozzák-e a papírformát. És láss csodák tényleg ültek a filccel ráírt adatok. Ezután rendeltem még 300 darabot tőlük. A 400 darab kb. 360€-ba fájt, ez cellánként  0,9€. Nagyjából 2,2-2,5Ah között van a kapacitásuk, ami átlaggal számolva 2,35Ah*3,6V= 8,5Wh kapacitás cellánként. Így 1kWh-ra  105€ jön ki, ami az új cellák árának a fele. 

Mint ahogy lenni szokott az élet dobott egy csavart a történetbe, hogy még érdekesebb legyen. A kollégámnak szoktam dicsekedni hogy miket barkácsolgatok és valamelyik sörözés közben mesélte a haverjainak. Erre az egyik beköpi hogy van a garázsában két-három zsák öreg notebook aksi ami már 2-3 éve ott porosodik, ha feldolgozzuk odaadja ingyen, csak pár kisebb akkupakkot építsünk neki az erdőben lévő foto csapdáihoz. Mikor ezt megírta cseten, csak annyit írtam vissza neki, “HOZZAD WAZZE”.


És akkor itt kezdődik egy másik történet,  izmosabb tesztelő állomásról, cella osztályozásról és újabb tapasztalatokról az alternatív energetikában. De ez már egy másik cikk lesz. :)

 

 

 BÓNUSZ a hozzáértőknek :)

Sanyo GA 1A after 611 cykles