Lghg2 3000mAh 20A Discharge Lithium Ion Battery 18650 BatteryA legelején bontott régi notebook cellákkal kísérleteztem. Voltak jók, rosszak, közepesek, de nagyon nehéz volt azonos vagy legalább 5%-on belüli kapacitású cellákat találni. Elkezdtem az Aliexpress/Ebay-en kutakodni. Természetesen Ár/Kapacitás alapján keresgéltem és rendeltem pár darab cellát tesztelésre. A legelején kudarc volt az egész, kamu cellák mindenhol. Próbálkoztam LiFePo4 cellákkal is, amikor megérkeztek látszott rajtuk hogy bontott cellák. A terhelési tesztek alatt pár darab fel is fújódott és elvesztette a kapacitását. Ezekből építettem egy 12V-os akkupakkot, működik de ki tudja hány ciklus volt már a bontott cellákban, talán írok róla majd egy cikket.

Megelégeltem az olcsó cellákat és úgy döntöttem hogy egy elektronikai alkatrészekkel foglalkozó e-shopból rendelek.
Az első komolyabb  befektetés a tapasztalatszerzéshez 30 darab LGHG2-es cella volt darabonként 5€-ért.
Ezek nagyon durva cellák voltak akkoriban. 18650-es 3Ah kapacitás, 20A terhelhetőség, viszont 500€/kWh volt a bekerülési költsége. 12 darabból építettem egy 120Wh-ás referencia akkupakkot. Az unokaöcsém Quarjának 12V-os ólom aksiját helyetesítettem vele. Sajnos ott nem vált be mert annyira bírja a strapát hogy a Quad motorja állandóan túlmelegedett és kikapcsolt a túlterhelés védelem. Viszont lenyűgözött a akkupakk teljesítménye.

Ezután láss csodát az Ali-n is megjelentek az LGHG2-es cellák. Persze a rossz tapasztalatok alapján azonnal “Hiszem ha látom” hozzáállás tanusítottam. Rendeltem pár mintadarabot. LiitoKala név alatt futottak és 2€ körül árulták darabját. Ha minden rendben van akkor nagyon beleillik a 250€/kWh építési költségbe.

A teszteléshez összeállítottam egy kis szerkezetet. Azt hiszem írok erről is majd egy cikket, mert ez is kicsit rögös út volt. Az első mintadarabok beváltak, sőtt picit még jobb paramétereket is mutattak mint az “eredeti” forgalmazó shopjában vásároltak. Azt be kell vallanom nem teszteltem őket 20A-os terhelésnél, mivel a kicsi szerkezetem 3-4A-ig volt használható, azután már nagyon nagy volt a feszültségesés a kábelekben és a foglalatban ami használhatatlanná tette a mért adatokat. De ez megfelelt nekem, mert amúgy sem akartam 1C-nél (1C az egy óra alatti lemerítést jelent a gyakorlatban) jobban terhelni a cellákat.

A sikeres tesztelés után elkezdtem picit olcsóbb áron keresni ugyan ezeket a cellákat más eladónál. Találtam is 15%-al olcsóbban, rendeltem is pár mintadarabot. Kiderült hogy kamu cellák ezek is, igaz csak 15%-al gyengébbek mint az előzőek, pont annyival mint amennyivel olcsóbbak. Szerencsére az Ali fogyasztóvédelme működik így ki tudtam fizettetni az eladóval a vételár 20%-at. Ez után a tapasztalat után úgy döntöttem hogy megmaradok az első eladónál.


És ezzel elkezdődött az akkupakk építő karrierem :)

 

LGHG2 EREDETI

LGHG2 KAMUCELLA

LGHG2 LiitoKala 2018